HTML

Szatmárfigyelő

Az ellentmondások országa, "Szatmárország" Tele okos, becsületes, törekvő emberrel. Talán ezért is nem jut az 5-ről a 6-ra. Mi lehet a lassú fejlődés oka?

Friss topikok

Egyenes gerinc- pozitív tartalom- frissítve

Tűzfal 2011.06.14. 20:42

 

Nem vagyok szakszervezeti tag. Soha nem is voltam. Örök lázadóként nem állt össze a kép. Az utóbbi időben szaporodtak azok a jelek, melyek természetes tartózkodásomat felerősítették.

Gaskóék követelése plusz pénzről szólt, amit nem tudtam tolerálni. Ezen az alapon minden magyar állampolgár követelhetné hazájából a részt, amit privatizáció címén magánosítottak!
Az sem erősítette tiszteletemet, mikor egy szakszervezeti demonstrációra szóló meghívó az akkor ellenzéki szerepben tetszelgő Fidesz alkalmazott címéről jött.
 
A hosszú bevezető oka, némi magyarázat azoknak, akik hasonló tapasztalataik miatt elzárkóznak a szakszervezeti mozgalmak nyílt vagy burkolt támogatásától.
 
Ma, amikor a csontdaráló már teljes gőzzel beindult, ma, amikor még ennek működését kevesen akarják elhinni, ma, amikor még nincs olyan erő, akivel erejénél fogva kénytelenek normálisan tárgyalni a jelenlegi kormányzó erők kabaréba illő figurái, minden demokratának (kár, hogy politikusaink lejáratták ezt a kifejezést) kötelessége azokat támogatni, aki tesznek is egy majdani normálisan működő Magyarország lehetőségéért!
 
Blogunkon hírt adtunk arról, hogy öt magyar szakszervezeti konföderáció (AUTONÓM, ÉSZT, MOSZ, MSZOSZ, SZEF) szervezésében 2011. június 16-án (csütörtökön) 16 órától autós felvonulással egybekötött demonstrációt tartanak Nyíregyházán. A tervek szerint 40 autó és 10 fő szórólaposztó vesz részt a demonstráción.
A gyülekezés kezdő időpontja 15 óra 30 perc, helyszíne Nyíregyháza, Búza téri parkoló.
A rendezvény várható időtartama kb. 1 óra.
A felvonulási útvonala a Rákóczi út – Vay Ádám körút – Hunyadi út – Bocskai út – Luther út – Iskola utca – Széchenyi út – Petőfi ut – Arany János utca – Szarvas út – Iskola utca– Országzászló tér – Bercsényi út – Bethlen Gábor út – Egyház utca – Rákóczi út – Búza téri parkoló.        
A felvonulás útvonalán szórólapot fognak osztani az autósoknak és a gyalogosoknak egyaránt. 
A demonstráció célja, hogy tiltakozzanak a munkavállalókat és a nyugdíjasokat hátrányosan érintő, egyeztetés nélkül bevezetésre kerülő kormányzati intézkedések ellen.
 
A szervezők a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény (a továbbiakban: Gytv.) alapján bejelentették a tervezett demonstrációt. Kérelmükben kérték a fent jelzett területek lezárását, szabaddá tételét, és hogy a parkolóból, illetve a gyülekező helyről történő biztonságos áthaladáshoz rendőri biztosítást adjanak.
Jelezték, hogy a szervezők törvényben előírt számú rendezőt biztosítanak, akik megkülönböztető jelzést fognak használni.
 
A Nyíregyházi Rendőrkapitányság a június 8-án meghozott, 15010/15876/2011/ált. számú határozatával a demonstrációnak a bejelentésben megjelölt helyszínen és időszakban történő megtartását megtiltotta.
 
A határozatát azzal indokolta, hogy a leírt útvonalnak és kereszteződéseknek a fenti időben - hétköznap délutáni munkabefejezés, hétköznap délutáni csúcsforgalom - a felvonulás idejére történő lezárása egyértelműen olyan közlekedési akadályt, „blokádot” képezne, amely mások jogainak és szabadságának sérelmével járna.
 
Gytv. 8. § (1) bekezdésének rendelkezésére, a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 58. § (1) bekezdésében foglaltakra, valamint az 55/2001.(XI.29.) AB határozat III. 2. és 3. pontjára hivatkozással
 
Álláspontjuk szerint Nyíregyháza belvárosát ebben az esetben nem lehetne megközelíteni személygépkocsival.
Az indoklás szerint a vonulás útvonala által bezárt területen több olyan közintézmény, (nyitva tartó bankok, polgármesteri hivatal) is található, ahová a munkába járó emberek, akik 16 órakor végeznek, csak ilyenkor, munka után tudnak eljutni ügyeiket intézni.
A vonulás útvonalán lévő kereszteződéseken kívül ezen területek más útvonalon történő megközelítésére nincs lehetőség.
A tömegközlekedés megbénítására és a keresztirányú forgalom hosszas megbénítására hivatkoztak.
A felvonulás útvonalának lezárása miatt több ember alkotmányos alapjoga sérülne és olyan aránytalan hátrányt jelent más állampolgárokra nézve, mely alapján a rendőrség a bejelentett rendezvényt megtiltja
 
A MSZOSZ a Nyíregyházi Városi Bíróságtól kérte a rendőrség által meghozott közigazgatási határozat hatályon kívül helyezését. Cáfolva a rendőrség álláspontját leírták, hogy téves a határozatnak az az álláspontja, hogy a bejelentett demonstráció olyan közlekedési akadályt, blokádot képezne, mely megakadályozná Nyíregyháza belvárosának elhagyását, vagy megközelítését.
A valóság az, hogy mindössze a parkolóból való kivonulás, valamint a bejelentett útvonalon történő áthaladás rövid ideje érintené az adott, folyamatosan mozgásban lévő demonstráció közvetlen környezetét, az érintett útvonal egyik oldalát és az áthaladással éppen érintett keresztutcákat, csomópontokat.
A tervezett rendezvény minimálisan, időben egy-egy területen pedig mindössze néhány percre akadályozza a város forgalmát, nem aránytalan mértékű és nem valósul meg a rendezvény ideje alatt az a törvényi feltétel sem, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.
A rendezvény mások alkotmányos jogának aránytalan korlátozása nélkül lebonyolítható. A rendezvény célja törvényes, a rendezvény biztosításáról gondoskodnak, a rendőrséggel való együttműködést mindenben vállalták, adatokat szolgáltattak.
 
A Bíróság azt vizsgálta, hogy a kérelmező által bejelentett békés célú gyülekezési jog közterületen történő gyakorlását a rendőrség indokolatlanul tiltotta-e meg, az autós felvonulás a megadott útvonalon, a megadott időben, valóban aránytalanul korlátozza-e mások alkotmányos jogait.
A Bíróság szerint a megadott útvonal teljes terjedelmében egyidejűleg nem zárják le a forgalmat, az útvonal egy-egy adott szakaszán, a fél útpályán alakulhat ki járműfeltorlódás, míg azokon a közlekedési útvonal szakaszokon, ahol már elhaladt, vagy ahová még nem ért el a demonstráló konvoj, az egyébként megszokott tempóban haladhatnak a járművek.
Ily módon a felvonuló autók elkerülése is megoldható más útvonal használatával.
A demonstráció az adott időben az adott szakaszon a tömegközlekedést lelassíthatja valamelyest, de nem teszi teljesen lehetetlenné.
Álláspontja szerint a felvonulás nem akadályozza, hogy az állampolgárok a munkaidő végeztével eljuthassanak a városközpontba, vagy a felvonulási út által érintett területen található közhivatalokba, bankokba.
Nincs akadálya, hogy az érintett körön kívül hagyják a gépjárműveiket, és a viszonylag rövid távot a céljukig gyalogosan tegyék meg, ha mindenképpen szükséges, hogy ebben a megadott időben intézkedjenek.
 
2011. június 10- én a Krajcsovics Józsefné dr. Illés Ibolya által vezetett tanács a kérelmet alaposnak tartotta és a rendőrség határozatát hatályon kívül helyezte
 
 
 
  • A történtek hatására is remélhetően több résztvevő lesz a demonstráción, mint a tervezett 40 gépjármű.
  • Ne tegyünk egyenlőségjelet a rendőrségi vezetők és a rendőrök közé. Már több rendőr és katonai érdekvédő is jelezte, hogy részt fognak venni a tiltakozó demonstráción.
  • A Bíróság szerint a tiltó határozat indokolása „nem megalapozott”, nem fedi a valóságot. Kérdezném, hogy a hatalom a rendőrségen keresztül akart tiltani, vagy csak félnek a ricsajtól a nyíregyházi rendőri vezetők, esetleg a munkaidő vége felé jobb lenne seperni hazafelé?
  • Le a kalappal a Bírónő előtt. Már az indokolásnak az a mondata, hogy a felvonuló autók elkerülése is megoldható más útvonal használatával, magával ragadott.Lehet, hogy a kapitányság vezetői nem vettek elő Nyíregyháza térképet, hogy ezt megállapítsák?
    Akkor viszont tisztesség ne essék, felkacagtam, mikor elhangzott a szállj ki és gyalogolj felszólítása.
Mi ott leszünk! És Ön?

 

 

Frissítés:


http://nepszava.com/2011/06/magyarorszag/panikszeru-kilepesi-hullam-a-szakszervezeteknel.html

Címkék: június 16 nyíregyházi városi bíróság dudálj velünk dr gere zoltán szakszervezeti demonstráció nyíregyháza városi rendőrkapitányság krajcsovivs józsefné dr illés ibolya

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szatmarfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr642984342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása