HTML

Szatmárfigyelő

Az ellentmondások országa, "Szatmárország" Tele okos, becsületes, törekvő emberrel. Talán ezért is nem jut az 5-ről a 6-ra. Mi lehet a lassú fejlődés oka?

Friss topikok

Uborkagét bőrcipőben

Tűzfal 2011.06.09. 18:12

 
Nehéz, nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy bevonjam mai témánkba Szíjjártó és Orbán urakat. Mert mi közük nekik a németektől származó uborkagéthez? Na jó! Azért voltak erőtlen kísérletek a magyar kormányzat részéről is, hogy megpróbálják útját állni a vélt/valós járványfenyegetettség által kiváltott pániknak. Megmosolyogtatóak voltak a híradások, hogy a földművelési miniszter úr halált megvető bátorsággal uborkát evett!


Ismert, hogy Németországban hasmenésben többen megbetegedtek és halálesetek is nagy számban történtek. A német hatóságok első lépésben megdöbbentek. Eltelt némi idő, mire nagy sajtóvisszhanggal bejelentették, hogy a spanyol ugorka a hibás, mert azt bizony híg trágyával locsolták.
Azok, akik a négy mancs sztorin edződtek, már meg sem lepődtek, hogy közismerten bio termesztésű magyar zöldségek is gyanúba keveredtek.
Az előbb emlegetett miniszteri ugorkázás is előrevetítette, hogy reszkess magyar uborka! Nem kellett hozzá sok idő, hogy a németek is eljátszanak olyan dolgokat, amik eddig szép magyar honban voltak divatban. Egy darabig úgy nézett ki, mégsem a spanyol uborka okozta a fertőzést. Sőt! Lehet, nem is az uborka okozta a fertőzést. Ma olvasom, hogy bizony, egy kukában olyan zöldség maradványokat találtak a lelkesen bacik után kutató németek, amelyek az eddig megalapozottnak nem nevezhető gyanú szerint megvádolt bacikat tartalmaz. A kukában találták, csak ismétlem, mert ez már Szíjjártói magasságokba emeli a sztorit.
 
Akár röhöghetnénk is a németek nálunk már megszokott tesze- toszaságán, ha nem emberhalálról és szűkebb környezetünk ismételt tragédiájáról beszélnénk.
 
Szatmárban is szeretnének jól élni az emberek. Vagy legalább megélni. Ugorjuk át a szociokulturális háttér ismertetését, röviden annyit, hogy nálunk is egyre több a lassan kilátástalan helyzetbe kerülő ember.
Akinek módja van, az megpróbálja saját verítékéből előállítani a megélhetéséhez szükséges pénzt. Kiskert, nagykert, bérelt föld és elképesztő munkaigényes nyersárú előállítása útján. Csak Szatmárban napi átlagban 10- 15 vagon uborkát termelnek. Ez most nem kell az eddig  hagyományosnak számító német és osztrák piacokon. Sem nyersen, sem feldolgozva.
Eddig megközelítően 150 vagon uborka halmozódott fel, amit nagyon rövid ideig lehet hűtőházakban tárolni, de ekkor is nagy a veszteség.

A felvetést dicsérni tudjuk, még akkor is, ha láttuk, hogy a természeti csapások utáni kárenyhítésből mi lett!
 
És végül hogyan kerül a csizma az asztalra? Akarom mondani a bőrcipő? Találtunk egy hírt, ami szűkebb hazánkat érinti és végre jó hírt, amiben nem bővelkedünk errefelé mostanában. A hír és a mögötte lévő új munkahelyek fölötti örömünket az sem kisebbíti, hogy méltatlanul keveset hallottunk róla idehaza, Szatmárban. Árulkodó a cím, hiszen nem mindennapi az esemény: „Ilyen is van: Ázsiából hazánkba telepítik a bérgyártást

Örüljünk csöndesen együtt és gratuláljunk Juhász Jánoséknak tevékenységükhöz!


 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szatmarfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr852970570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása