HTML

Szatmárfigyelő

Az ellentmondások országa, "Szatmárország" Tele okos, becsületes, törekvő emberrel. Talán ezért is nem jut az 5-ről a 6-ra. Mi lehet a lassú fejlődés oka?

Friss topikok

Ha én Rózsa volnék ...

Bunkológus 2011.05.03. 14:48

 

A közoktatás kulijai nem ezt a nótát dúdolgatják mostanában, ha a Rózsa kerül szóba! Bár tehetnék, mert igazságtartama ennek is van. A Rózsa és az elmúlás.
 
Ha én rózsa volnék, nem csak egyszer nyílnék,
Minden évben négyszer virágba borulnék,
Nyílnék a fiúnak nyílnék én a lánynak
Az igaz szerelemnek és az elmúlásnak.
 
Minta van, a Viktor is népéhez fordult, akkor én miért nem tehetem meg azokkal, akik a kezem alatt nyögnek újabbnál- újabb ötleteléseimtől - gondolhatta Rózsánk. És a tett halála az okoskodás, íziben bele is fogott.
 
A gyors művet itt olvashatják!

 

A hírek szerint nem csak a közoktatás szereplőinél verte ki a biztosítékot a levél, a Fidesz frakció ismét kifejezte államtitkár asszonnyal szemben megnyilvánuló rokonszenvét.

 Mindkettő pedagógus szakszervezet kifejezte elítélő véleményét, igaz a PDSZ-ét csak a sajtó híradásokból tudom, míg a PSz a saját nyitó oldalán tette ezt meg
 
 Felháborodásuk jogos, de már az első mondatban félreérthető és félre is értett megfogalmazást követtek el. „A Pedagógusok Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja, hogy az oktatásért felelős államtitkárság - folytatva azt a kormányzati stratégiát, hogy nem folytat érdemi egyeztetést az érdekképviseleti szervezetekkel -, közvetlenül keresi meg az iskolákat a közoktatásról szóló törvény koncepcionális kérdéseivel.”
 
 Okoskodni könnyű, bírálni és kritizálni szintén. Valamiért nem kedvence ez az asszony a sajtónak sem. Rózsa helyett a pedagógusok egy részének is kezd nyílni a csipája, igaz, lassan érő típusok.
Az első véleményekből szemezgetünk, igaz, a botrány még csak délelőtt kapott sajtónyilvánosságot,
 
1. Egyetért-e azzal, hogy az állam nagyobb felelősséget vállaljon a közoktatási intézmények fenntartásában?
 
Csak tudnám, miért a demagógia jut eszünkbe erről a kérdésről is? A várható reakciókat piszkos nehéz lehetett megbecsülni. Tekintettel azokra az önkormányzatokra (és egyházakra és alapítványokra), akik iskolákat tartanak fent és egyre többször derül ki, milyen módon, el sem tudnám képzelni azt a többségi választ, hogy nem. (közüzemi szolgáltatások kikapcsolása, fizetések felének, vagy 0 %- nak folyósítása és lehetne sorolni sokáig a helyszíneket és történéseket is.
 
2. Támogatja-e, hogy a pedagógus béreket és azok járulékait az állam egészében és közvetlenül finanszírozza?
 
A demagóg jelző ezt a kérdést is megilleti. Mint említettem, Szatmárban – is- több helyen maradtak el fizetések. Akiknek már volt részük ilyen élményben, azok már annak is örültek, ha félpénzt kaptak. (Paliland) Ezek után mégis ki az a hülye igazgató, aki első nekifutásra ne helyeselne buzgón.
 
3. Egyetért-e a pedagógusok állami alkalmazásával, a munkáltatói jogok egy részét továbbra is az igazgató hatáskörében tartva?
 
Igaz, a négyes számú kérdés sokak kedvence, de a 3. igazi gyöngyszem a szememben.
Igaz az is, hogy kell ehhez a lelkesedéshez némi fideszes tapasztalat.
Ne lépjünk könnyelműen túl a történéseken.
Ne feledjük, hogy a kétharmadra hivatkozva bármit megtehetnek a parlamentben.
Ne feledjük a különböző területen dolgozók kirúgásának korlátlan megkönnyítését, az Alkotmány Bíróság döntését erről.
Ne feledjük, hogy precedens van rá, képesek bármi áron, ismétlem bármi áron akaratukat végigvinni.
Tehát vegyük például egy iskola mindennapjait.
Semmi nem fogja megakadályozni, hogy a közoktatási intézményben takarítónőig lebontva ne a Fidesz érdek döntsön az alkalmazásról. Ha az állam a gazda, akkor ne feledd, csak egy maradhat. Aki narancsdroiddá válik. Nincs gond, ne keresd a jogszabályban ezt a kitételt, nem találod! Elég lesz egy ici- pici indokot a közoktatásban is alkalmazni, a „bizalomvesztést”. És repülsz.
Régen volt már, mikor az önkormányzat volt a rosszgazda. Van, ami ezeken a ballépéseken is túlnőtt, a narancsálomállam.
 
4. Az életpálya-modell feltételei mellett egyetért-e azzal, hogy a pedagógusok a törvényben megszabott heti munkaidő 80%-át kötelezően munkahelyi tevékenységgel töltsék, melyen belül az órarend szerinti foglalkozással lekötött óra nem lehet kevesebb, mint a jelenlegi kötelező óraszám, a szervezett nevelő-oktató munkához köthető valamennyi egyéb tevékenységre pedig az igazgató saját hatáskörében jelöli ki munkatársait.
 
Ó én drága általános iskolai magyartanárom! Erődből sokat veszítettél, de ha ez eléd kerül, féltelek. Megrendítő ez a kérdésözön.
  • pedagógusok a törvényben megszabott heti munkaidő 80%-át kötelezően munkahelyi tevékenységgel töltsék
    Tudom, sokan nézik ferde szemmel azt, hogy a pedagógusok munkaidejének a felét töltik el munkahelyükön. Ami persze nem így igaz, de milyen jól lehet már ekézni azokat, akik belőlem és esetleg hülye kölykömből embert faragtak.
    Ha valaki utánaszámol, akkor kedves pedagógusok, figyelem. Ezentúl ha van tennivalód, ha nincs, akkor is minimum heti 32 órát csüccs! A suliban.

  • melyen belül az órarend szerinti foglalkozással lekötött óra nem lehet kevesebb, mint a jelenlegi kötelező óraszám,
    Természetesen azt  csak Rózsánk és az ő magasztos köre tudja, hogy ez a 32 óra nem lesz- e egyik pillanatról a másikra kötelezően megtartandó tanítási óra. Következménye kettős: nem tudod, nem nő-e meg munkaidőd 50 %-al, és nem tudod, hogy a kötelező óraszám növelése esetén a férfi nemi szerv melyik oldalára kerülsz. (kit rúgnak ki, téged, vagy kollégádat) Természetesen a kérdésben szereplő kitétel: „foglalkozással lekötött óra nem lehet kevesebb, mint a jelenlegi kötelező óraszám” egyben azt is jelentheti, hogy több viszont lehet!

  • a szervezett nevelő-oktató munkához köthető valamennyi egyéb tevékenységre pedig az igazgató saját hatáskörében jelöli ki munkatársait.
    Hogy ebbe a fogalomkörbe mi tartozhat bele? Bármi, amire ráfogják, hogy a szervezett nevelő-oktató munkához köthető valamennyi egyéb tevékenység.
 
5. Egyetért-e azzal, hogy a pedagógusok megtartott tanóráinak kötelező száma tanított szakjaitól, csoportjainak létszámától vagy egyéb szempontoktól függően differenciálható legyen?

Kérlek, ne feledd! Az „egyéb” csodaszónak különleges jelentése van. Kb hasonló, mint a „csak”-nak.
Ne gondolkodj! Neked attól, hogy 35 fős osztályban tanítasz, attól, hogy tanítóként esetleg minden tantárgyat te tartasz osztályodban, nem lesz kevesebb a kötelező órád! A lényeg az egyéb mögött rejtőzik!
 
 
„Bár a tanárokra sohasem az volt a jellemző, hogy a megkereshető rengeteg pénzért választották volna a hivatásukat, mégis mindig ezt a réteget találják meg először, ha az államnak pénzre van szüksége. A legutóbbi időkben a tanárok elvesztették a 13. havi fizetésüket, valamint megemelkedett a kötelező óraszám kb. 10%-kal. Ez nagyjából 20% reálbér csökkenés, ha hirtelen jól számolok...!
Az iskolában kötelezően eltöltendő heti 32 órának a következménye az lesz, hogy minden olyan tevékenységet, amiért eddig külön pénz járt, ennek a keretében kell majd elvégezni. Ez eleve jövedelem csökkenés! Vegyük hozzá, hogy a pedagógusok jelentős része valamilyen egyéb munkával egészítette ki jövedelmét (nem örömből, hanem kényszerből), és mondjuk éjszaka javított dolgozatot, készült fel másnapi óráira. Ha délután is az iskolában kell lennie, elesik az egyéb pénzkereső lehetőségektől is. (Igaz, mehet éjszaka dolgozni, ha akar.)

Az oktatás ún. jövő-ágazat: a jövőnk színvonalát alapozzuk meg a jelen pedagógiai munkájával. Kimerült, kiégett, frusztrált, alulfizetett pedagógusoktól nem várható, hogy a jövő számára művelt, kreatív, megalapozott tudású embereket képezzen.

Csak halkan kérdem: hol van az ígért pedagógus életpályamodell? Hol van az ígért kötelező óraszám csökkentés? Hol van az egy év alkotó-képzési-rekreációs szabadság? Ez is csak egy "nagy álom" volt? Ki felelős az álmokért :-) ?
Hajrá fidesz, kdnp! A tanárok is szeretni fognak!

 
Államtitkár asszony!
Nem lenne itt az ideje előkészíteni három borítékot és megfontolni a lemondását??

 

Címkék: kérdőív közoktatás hoffman rózsa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szatmarfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr872874593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása