HTML

Szatmárfigyelő

Az ellentmondások országa, "Szatmárország" Tele okos, becsületes, törekvő emberrel. Talán ezért is nem jut az 5-ről a 6-ra. Mi lehet a lassú fejlődés oka?

Friss topikok

A Fidesz betartja ígéretét

Sajnálatos Áprilisi Események 2011.01.27. 14:30

 
Mint mennyei manna cseng és csepeg füleimbe drága miniszterelnökünk ígérete az egymillió munkahelyről. Sajnálom, én azt hittem, hogy teremteni kíván.

Már akkor lejöhetett volna, hogy a teremtés az nem egy mezei miniszterelnök feladata, de hát hittem én már másoknak is. Rá is bas faragtam rendesen.
 
Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke közleményt adott ki, amelyet érdemesnek tartunk arra, hogy minél szélesebb körben terjesszük!
 
Magyarország tavaly április óta egy új gazdaságpolitikai szemlélettel lépett Európa porondjára. Az új kormány nyilvánvalóvá tette, miszerint a gazdasági nehézségek ellenére sem tartja elképzelhetőnek az embereket sanyargató megszorításokat. Ehelyett a bankadó és a multinacionális cégek különadója mellett a kabinet önmagán kezdte az intézményi struktúra átalakítását.
Jól emlékezhetünk a kisebb parlamentről, kisebb önkormányzatokról szóló kétharmados döntésekre. Ezáltal közel felével csökkent a politikai szereplők száma a testületekben.
Az előző kormányzat éveken át úgy vont el normatív támogatást a megyei és települési önkormányzatoktól, hogy közben új feladatokat rótt rájuk. Ennek következtében az önkormányzatok bér és működési hitelek segítségével igyekeztek biztosítani az általuk fenntartott intézményekben a zavartalan működést. Célunk továbbra is fenntartani, a korábbi színvonalon működtetni a ránk bízott intézményeket. Ennek okán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az általa fenntartott oktatási, szociális és gyermekvédelmi intézmények szolgáltatásai szintjének megőrzése miatt a hosszú távú működés érdekében, alapvető intézményi szerkezet átalakításra vonatkozó előterjesztést vitatott meg.
Az intézményi struktúra átalakítása, figyelembe véve az intézményeinkben ellátottak körét (állami gondozásban lévő gyermekek, iskoláinkba járó tanulók, fogyatékossággal élők, idősek, pszichiátriai betegek és szenvedélybetegek), így minden intézkedésünk őértük, az ő ellátásuk biztonsága érdekében történik!

Hogyan:

1, A megyei fenntartású intézmények létszámgazdálkodásának áttekintése, figyelemmel az üres férőhelyeink számára. Ezek sajnos, néha intézmény bezárással és összevonással járnak. Tehát a létszámgazdálkodás az üres álláshelyek zárolásával, a nyugdíjasok nyugdíjaztatásával, az üres férőhelyekre eső szakmai létszám megszüntetésével jár.

2, Az évtizedes intézményi struktúra, az úgynevezett önálló gazdálkodású költségvetési intézményeinket részben önálló gazdálkodású intézményekké alakítjuk. A gazdasági és egyéb háttérszolgáltatások megszervezését egy önálló költségvetési intézmény átszervezésével oldjuk meg két részben:
- 2011. március 1-től kerül bevezetésre a pénzügyi, számviteli integráció.

- előreláthatólag 2011. május 1-től az egyéb gazdasági és háttér-szolgáltatási feladatokat étkeztetés, karbantartás, gépjármű üzemeltetés, gyógyszerellátás, orvosi szolgáltatás megszervezése integráljuk mikrotérségi szinten.

Ez egyfajta központosítás, amely a megyei önkormányzat nehéz pénzügyi helyzetét és napi likviditását kezeli és ezáltal irányítani tudja.

Összefoglalva: megmentjük a megye intézményrendszerét, annak ellenére, hogy a jelen makrogazdasági helyzet óriási illetékbevétel csökkenést eredményezett. Ez 2010. évben 700 millió forint bevételkiesést jelentett, míg 2011-ben ez a folyamat várhatóan még nem áll meg.

A mi feladatunk, hogy ilyen gazdasági környezetben is a törvény által ránk rótt szolgáltatásokat biztosítsuk, mert nem mondhatjuk gyermekeinknek, családjainknak, időseinknek, hogy a segítő és biztonságot nyújtó szándék tétlensége miatt nem tud róluk gondoskodni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat ezen gondoskodás keretében:
- A 32 intézmény közül 24 intézmény esetében a szakmai önállóság teljes mértékű meghagyása mellett a gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásával az önkormányzat Ellátó Szervezete átalakításával létrejövő Gazdasági Igazgatóságot bízza meg 2011. március 1. napjától.
- Még ebben a félévben sor fog kerülni az intézmények szakmai feladatait, szolgáltatásait biztosító háttérszolgáltatások (így az étkeztetés, karbantartás, mosodai feladatok, anyagbeszerzés) területi, körzeti elvek alapján történő központosítására az említett Gazdasági Igazgatóságnál.
- A kihasználatlan és emiatt csak gazdaságtalanul működtethető intézményi egységek, férőhelyek, a biztonságos ellátás elvét betartva megszüntetésre kerülnek. Vizsgáljuk további szervezet átalakítások célszerűségét és feltételeit is.
- Ahol ez lehetséges és az ellátási formára igény van, az intézményi kapacitás növelésére törekszünk s ezáltal a bevételeinket növeljük.
- Az intézmények szakmai tevékenységét és a biztonságos működést hátrányosan nem befolyásoló közel 246 fős álláshely csökkentésre hoz döntést a közgyűlés, amely egyharmadában az üres álláshelyek megszüntetésével történik.
 
 
Felnőttnek tekintem Önöket. Így nem fogok bele az előterjesztés elemzésébe. Mindenki megteheti itt.
 
Nem is lenne ezzel az egésszel semmi gond. Ha nem emberek életéről, sorsáról döntenének úgy, hogy már hónapok óta erről regélnek az érintettek, keresik a helyüket, elhelyezkedni próbálnak.
 
Olyan eset biztosan nem fordult elő, hogy közalkalmazott és köztisztviselő kerül olyan helyzetbe, hogy elkérte a „kopogtató cédulát” a beosztottjától és most annak kell átadni az elbocsátó szép üzenetet! Igaz, ezt senki nem tudja el sem képzelni?
 
Azt meg természetesen mindenki elhiszi, hogy a 246 fős létszámcsökkentés, az 246 főnél meg fog állni.
 
Ugyanúgy, mint a következőket:
 
 
Az új kormány a következő tíz évben egymillió új munkahelyet kíván létrehozni, ebből 2011-2014 között 150 ezret - mondta Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Baross Gábor Társaság rendezvényén.
 
 

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke formában volt, egy prezentációt is közétett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye újjászervezése címen.
Ebből egy diát bemutatok önöknek.
 
Nem merném elnök urat lehülyézni (rossz, aki rosszra gondol), csak egy gyermek mondóka (2 perc 40-től) jutott eszembe a dia alsó felén található mondatot összevetve a fenti közleményével:
 
 
Én vagyok én
és te vagy te,
Ki a hülye?
Én vagy te?
 
Köszönjük szépen az aktuálpolitikai tájékoztatót.


 

Frissítés: gondolom az elbocsátott dolgozóknak is elmondják azt, amit a sajtótájékoztatón elmondtak!

 

Címkék: orbán viktor egymillió munkahely seszták oszkár.czomba sándor szabolcs szatmár bereg megyei közgyűlés

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szatmarfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr522617989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.02.03. 00:11:42

Hozzá is szólnék, de elakadt a szavam...
Számlálót kellene csinálni:
- 2010. áprilisa óta hány embert bocsátott el a fidesz kormány állásából?
- Hány Ft-tal emelte párt tagjai javadalmazását?
- Mennyivel növekedett a közigazgatás foglalkoztatottjainak létszáma?
Azt hiszem, el kell kezdeni bombázni az önkorikat és a parlamentet is ilyen kérdésekkel...

Tűzfal · http://szatmarfigyelo.blog.hu/ 2011.02.03. 14:41:42

Nehéz erre mit mondani.
A tegnapi miniszterelnöki nyilatkozatra is alapozva, nem is érdekli őket véleményed.
Megvan a teljhatalom és más nem számít.

Bombázhatod Te, legfeljebb kiderül, hogy rengeteg a munkahely, csak Te és sok becsületes egyharmad képtelen beilleszkedni a nemzeti együttnemműködés rendszerébe!

Itt egy link, ebben lehet szétnézni, ki, mennyit kap a parlamenti képviselőink közül javadalmazásként.
(mármint a vagyonbevallás szerint:((( )
spreadsheets.google.com/ccc?key=t_66eu0XNe_LeHAKgeUNgCg#gid=0

Nálunk egyértelmű Szatmárban, hogy a kétmilliós javadalmazást nem lépik túl a képviselőink. Tehát dicséretet is érdemelnek.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.02.08. 21:07:35

jó ez a link! Írok belőle ötletet az ország sorsának jobbra fordítására :)- mert volna rá elképzelésem dögivel.
süti beállítások módosítása