HTML

Szatmárfigyelő

Az ellentmondások országa, "Szatmárország" Tele okos, becsületes, törekvő emberrel. Talán ezért is nem jut az 5-ről a 6-ra. Mi lehet a lassú fejlődés oka?

Friss topikok

ARANYVÍZ

Tűzfal 2010.07.07. 15:02

 

1970. május 14. Fehérgyarmat. Tisza-völgyi árvíz. Jött a víz, és senki nem tudta megállítani.
Nem csak szerény vagyonkák enyésztek el, de életek is veszélybe kerültek. Menekülni kellett, magára hagyni házat, jószágot.
A szatmári emberek szívében azóta sem csökkent a hála azok iránt, akik jöttek és segítettek. Mementóként megmaradtak fényképek, emlékek, emlékművek, árvízszint jelzés a fehérgyarmati katolikus templom oldalán. Fehérgyarmaton pl a Szolnoki utca is őrzi a Szolnokról érkezett újjáépítők emlékét.
Ekkor született a vigasszal is felérő elnevezés, ARANYVÍZ. Mert akik mindenüket elvesztették és az ország összefogásának eredményeként új házba költözhettek, az újrakezdéshez segítséget kaptak, azok ezzel vigasztalták magukat és egymást: aranyvíz volt.
 
Másik szomorú dátum közelebbi, 2001. március 06. Gátszakadás a Beregben. 
A kormány nagy összegeket mozgósított az újjáépítéshez. Olyan négyzetméter árak jöttek össze, hogy mai napig olyan áron a Beregben házat eladni nem lehet.
Igen, ez is aranyvíz volt.
Hogy kiknek?
Kérdezzék meg a beregi embereket, sok mindent el fognak mesélni.
 
Ezt vártam most is. Fidesz kormány, egyébként is jön az őszi önkormányzati választás. Ha ez nem elég, ismét találkozhatunk 2001-es nevekkel, pl. Bakondi György nevével.
 
„A katasztrófavédelemben meghirdetett szemléletváltás fő célkitűzése az, hogy szakmai alapon álló, törvényes eszközöket alkalmazó, tisztakezű szervezetet hozzanak létre - hangsúlyozta Bakondi György.”

Érdekes ebben a szövegösszefüggésben olvasni terveit és összevetni a Beregben róla kialakult nézetekkel.
 
De térjünk vissza a kiinduláshoz, miért is jutottak a fentiek az eszembe?
 
Két tudósítás. Két cím, két világszemlélet.
 
Két megközelítés, hogy miért történt a demonstráció, két különböző világot mutat be:
 
Népszava:
„A júniusi árvízben szinte mindenüket elvesztett felsőzsolcai emberek azt akarták megtudni: mi lesz velük, lesz-e fedél a fejük fölött és ha igen, mikor, továbbá mi lesz a sorsa azoknak az adományoknak, segélyeknek, amelyek az ország minden szegletéből érkeztek a településre.”

 
Magyar Nemzet:
„A demonstrálók azért tüntettek, mert az árvíz idején nem kaptak előre figyelmeztetést, és a segélyek is késtek.”


Az nem újság, hogy a Magyar Nemzet nem érti a Népszavát,
de kormányunk meghallja a nép szavát?

 

Címkék: magyar nemzet kormány népszava árvíz aranyvíz tüntetés felsőzsolcán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szatmarfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr432136112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása