HTML

Szatmárfigyelő

Az ellentmondások országa, "Szatmárország" Tele okos, becsületes, törekvő emberrel. Talán ezért is nem jut az 5-ről a 6-ra. Mi lehet a lassú fejlődés oka?

Friss topikok

V. HATÁRMENTI VILÁGZENEI FESZTIVÁL PANYOLA 2010. JÚLIUS 23-24

Tűzfal 2010.07.21. 19:00

 

2010. JÚLIUS 23. PÉNTEK

 
 

 1500 - Kapunyitás

 1715 - ZAKAR JAZZ QUARTET (Debrecen)
 
Zakar Zoltán a magyar jazz rejtőzködő tehetsége. A 80-as években végzett a jazztanszakon, utána több magyar együttesben játszott, majd az Újvilágban próbált szerencsét. Első hangszere a harsona, de kiválóan zongorázik, zenét szerez, sőt hangszereléseket is készít. A sziget meséi című, lemezen is megjelent nagyzenekari szvitjét néhány éve a Debreceni Jazznapokon mutatta be. A vándorlások után pár éve visszaköltözött szűkebb pátriájába, és tevékeny részt vállalt a debreceni jazzélet fellendítéséből. A Debreceni Jazz Együttes tagja, saját együttesének, a Zakar Jazz Group-nak vezetője, a Debreceni Jazz Klub elnöke, 2005 óta a Jazzmelon Big Band művészeti vezetője.
Quartetjével örökzöldeket és saját szerzeményeket játszik a rá jellemző stílusos muzikalitással.
 
      Tagok:
          o Zakar Zoltán - zongora
          o Gajdos Márk – nagybőgő
          o Deák Szabolcs - dob
          o Tóth Ilona Csilla - ének
 
1830 – GÁZSA
 
A Gázsa zenekar 1993-ban alakult meg a Budapest Táncegyüttes zenekaraként olyan zenészekből, akik már hosszú évek óta foglalkoztak a magyar népzenével. Nevüket a prímás, Papp István "Gázsa" művésznevéből vették, aki az erdélyi táncházmozgalom egyik elindítója volt 1977-ben. A zenekar a hagyományos vonószenekari felállásban - hegedű, brácsa, cimbalom és nagybőgő - játssza Erdély és Magyarország különféle tradicionális-népzenéjét. Ha a helyzet úgy kívánja, énekes is csatlakozik az együtteshez, főleg koncertekkor.
Amúgy a Gázsa zenekar több különböző néptáncegyüttes zenei kíséretét látja el, de gyakran koncertezik is. Európa számos országán kívül jártak már Japánban, Egyiptomban, Mexikóban, Tajvanon, Indiában, Kínában és az USA-ban is, ahol legutóbb, koncert-körútjuk végén egy táborban népzenét tanítottak.
A zenekar több népzenei lemezen is szerepel, de az utóbbi időben önálló lemezek sokaságát jelentette meg. Kettőt éppen a szóban forgó Egyesült Államokban.
A már 15 éve együtt zenélő társaság időnként különféle táncszínházi produkciókban is részt vesz, TV-filmekben szerepel, sőt játékfilmekben is közreműködött már.
 
      Állandó tagjai:
          o Papp István Gázsa
          o Árendás Péter - brácsa
          o Liber Endre - cimbalom és brácsa
          o Liber Róbert - nagybőgő
 
2000 - TÁRKÁNY MŰVEK - Lemezbemutató koncert! "arcomba az arcod vésted"
 
2008-ban alakult nép- és jazz-zenészekből a cimbalmos Tárkány-Kovács Bálint kezdeményezésére.
A zenekar tulajdonképpen egy nagyon érdekes zenei kísérlet, amelyben szerves egésszé áll össze az improvizativ jazz és a tradicionális magyar népzene. A szövegeket a zenekarvezető jegyzi, de hallhatunk majd a nagy példakép Pilinszky János egy-egy megzenésített versét is, melyet Paár Julianna varázslatos hangja idéz meg.
Zenéjük friss, ötletes. A kellemes dallamosság mögött mélyebb zenei gondolatok is rejtőznek, így nem csak a szórakozni vágyó, de a műértő hallgatóság is talál magának érdekességet a repertoárjukban.
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel immár második alkalommal köszönthetjük őket a Határmenti Világzenei Fesztivál színpadán.
 
      Tagok:
          o Tárkány-Kovács Bálint - Cimbalom
          o Paár Julianna - Ének
          o Kováts Gergő - Saxophone
          o Papp Endre - Brácsa
          o Bognár András - nagybőgő
 
 

2130 - FOLK ERROR avagy "Szittya népi rákkenról!"

 
A Folk Error zárja majd a fesztivál zenei színpadát, remélhetőleg a tőlük megszokott fergeteges folk-rock koncerttel. A zenekar 2006. tavaszán alakult meg a Nyíregyházi Főiskola kollégiumában egy baráti beszélgetés során. Még ez év őszén a rangos ABC Tehetségkutató magyarországi döntőjén pop-folk-fusion kategóriában elsők lettek, a bécsi fordulókon pedig a több ezer jelentkező közül végül a 11. helyig küzdötték fel magukat. Hazajáró vendégek ők, hiszen már számos alkalommal jártak a fesztiválon, mindig nagy sikert aratva.
Aki kíváncsi az új dolgokra, aki nem akar leragadni a '68-as gyűjtésnél, aki szereti a folk'n'rollt, vagy csak szeretne egy oltárit bulizni, annak itt a helye!
 
      Tagok:
          o Liska Vera - ének
          o Dezsőházi Tamás - hegedű
          o Samu Zoltán - hegedű
          o Bálint Levente - klarinét
          o Kaszap Atilla - brácsa, kaval
          o Palazsnik László - tangóharmónika
          o Nádas Péter - gitár
          o Kovács Balázs - basszusgitár
          o Szendrei Attila - dob
 
     
 

2330 - Táncház - Muzsikálnak: Gázsa, Tárkány Művek, Folkerror

 
 
 

2010. JÚLIUS 24. SZOMBAT

 
1000-tól kézművesek utcája: kézműves és helyi termékek vására egész nap!
 
Kézműves foglalkozásokkal és mesterség bemutatóval egybekötött árusítással mutatkozik be az Aranykapu Kézműves Egyesület Szatmárnémetiből, valamint a Szatmár Kézműves Egyesület Mátészalkáról. A Helyipiac.hu Egyesület helyi termék bemutatóval egybekötött árusítást tart, amelyen a boltban nem kapható helyi őstermelők minőségi termékeit kóstolhatják és vásárolhatják meg az érdeklődők: többek között házi lekvárokat, aszalványokat, mézet, és kézműves termékeket.
 
 

1400 - Helyi hagyományőrzők bemutatkozása

 
      PANYOLAI ÓVODA
A település óvodásai bájos műsorukban lelkes nevelőik segítségével mutatnak be egy vásári jelenetet.
 
      PÉTER VIVIEN (Panyola)
Vivien kiskora óta tanul énekelni, 5 éve zongorázik, számos népdalversenyen jeleskedett. 2009 óta a nyíregyházi Mandala Dalszínház társulatának tagja. A panyolai fesztiválon népdalfeldolgozásokat ad elő, citerán kíséri Lakatos Péter, aki édesapjától - a Panyolai Pengetősök Citerazenekar állandó tagjától - tanul citerázni.
 
      BÍRÓ GRÉTA (Panyola)
Gréta 9 éves, 5 éve tanul táncolni, Mátészalkán a Zubály Gabriella Mozgásművészeti Stúdióban. Több színpadon mutatta már meg tehetségét. Csengerben első helyezést ért el.
 
      SZAMOSPARTI NYUGDÍJASKLUB (Panyola)
Községünk egyik legaktívabb egyesülete tavaly ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. Sokoldalú, tevékeny csoportjuk nemcsak énekkarral de színjátszócsoporttal is büszkélkedik. Mátészalkán a Hagyományőrző csoportok fesztiválján csoportjuk Társulati díjban részesült. 2006-ban eljutottak Kapolcsra a Művészetek Völgyébe, ahol a Lakodalmas farsangi előadásukkal fergeteges sikert arattak.
Szombat délutáni előadásukon énekkaruk mutatkozik be régi népdalokkal. Műsorukat két szólóénekesük, Pócsi Miklós és Varga Ádám bácsi feledhetetlen énekszólói fűszerezik majd.
 
1530 - BÉRES ANDRÁS KÖR (Rozsály) és a ZAJTAI NÉMET NEMZETISÉGI TÁNCCSOPORT bemutatkozása
 
A rozsályi Béres András Kör 2009-ben alakult hagyományápolás céljából. A néptáncon kívül szatmári népdalokat, népmeséket dolgoznak fel. Névadójuk a helybéli születésű Béres András (1928-1993) néprajzkutató, a Debreceni Népi Együttes egykori vezetője és koreográfusa, akinek nevéhez fűződik a rozsályi népmesegyűjtemény is (Hajnalpelika, Rozsályi népmesék).
 Az együttes szatmári lassú és friss csárdást mutat be, valamint szatmári népdalcsokorral kedveskedik a közönségnek.
 
A Zajtai Német Nemzetiségi Tánccsoport két éve alakult az ország legkeletibb szélén található Zajtában, amely sváb kisközség. Kórusuk már három éve működik. Céljuk a magyarországi német, illetve sváb hagyományok ápolása.
 Panyolán walcer-, és polka koreográfiát mutatnak be.
 
1600 - CSŰRÖS BANDA (Erdély)
 
      Az Erdélyből érkező kiváló együttes türei és mérai zenészekből áll, s mintegy tíz éve játszik együtt. Tagjai archív felvételekről és hagyományőrző zenészektől tanultak muzsikálni. A híres kalotaszentkirályi néptánctábor állandó fellépői, de őket hívják a Kalotaszeg falvaiban megrendezett táncmulatságokra is.
 
  
1700 - NAGYKUN TÁNCEGYÜTTES (Kisújszállás)
 
A jelenlegi nevén 2004 óta működik az együttes, de Kecskésné Herczegh Kata vezetése alatt már több, mint 10 éve van Kisújszálláson néptáncoktatás. Az ovisoktól a felnőttekig öt néptánccsoport működik ma már vezetése alatt: a Gyöngyöcskék, a Kistücsök, a Nagytücsök, a Nagykun és a szülők alkotta Rakoncás.
Az együttes hitvallása: Igazából nem is oktatásról van szó, hanem belenevelésről, szokások, hagyományok, táncok visszatanításáról. A generációk nem határolhatók el egymástól, nagycsaládokként élnek együtt, szorosan a szülőkkel s nagyszülőkkel. Rendszeresen közösen tartják a jeles napokat, ünnepeket, így meghatározó életükben a közösség, a "valahovatartozás" élménye. Munkájában ezt próbálja visszaadni a Nagykun Néptánc Együttes.
 
      Szinte minden tájegység népszokásai,játékai, táncai szerepelnek a műsorukon.
 
     
1800 - PANYOLAI PENGETŐSÖK CITERAZENEKAR (Panyola)
 
A majd' két évtizedes hallgatás után 2005-ben újjáélesztett citerazenekar immár évek óta elhagyhatatlan eleme minden panyolai rendezvénynek. A zenekar az elmúlt években több országosan is elismert rendezvény színpadán állt. Vendégszerepeltek többek között Kapolcson, Budapesten, és Szatmárnémetiben. 2008-ban elkészült a zenekar első lemeze is.
Műsorukban elsősorban a szülőföld, ill. Szatmár-, Bereg muzsikája szólal meg, de természetesen szívesen játszanak más tájegységek dalaiból is Erdélytől Dunántúlig. A népdalok, balladák mellett műdalok is megtalálhatóak a repertoárban.
A zenekar és mindannyiunk nagy örömére a zenekar új taggal bővült: az idei rendezvényen lép először színpadra az új generációt képviselve Lakatos Péter, édesapja Lakatos Bertalan oldalán.
 
      Tagjai:
          o Máté Sándor -zenekar vezető
          o Lakatos Bertalan
          o Lakatos Péter
          o Piros Pál
          o Piros Sándor
          o Turai Zoltán
          o Varga Sándor
 
1900 - CIMBALIBAND (Budapest)
 
A Cimbaliband olyan mint egy kelet-európai világváros. Régi letűnt korok nyoma, keveredik sokszínű új modern dolgokkal, állandó mozgásban van, nyüzsög, és mégis működik. Igazi multikulturális kavalkád. Szerb harmonikás, magyar hegedűs, horvát tamburás, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos. Mindenki más zenei világból érkezett. Magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, délszláv muzsika, rock’n’roll, különböző műfajok, de két dolog mégis összetarjta a bandát, a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok Unger Balázst a cimbalom Chuck Berry-je ként, gyors "riffjeivel" változatos stílusban mozgatja irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus "keverőpult" mögül. Koncertjeiken igazi örömzenét játszanak, stílusbeli korlátok nélkül, de mély gyökerektől táplálva. Ettől ez a nagyon is mai, friss és lendületes világzene olyanokat is magával ragad, akik egyébként nem állnak közel a népzenéhez.
 
      Tagok:
          o Unger Balázs- cimbalom, ének
          o Wertetics Szlobodán - harmonika
          o Boda Gellért- hegedű
          o Rodek Krisztián - tambura, derbuka, vokál
          o Pataj Péter - nagybőgő, basszusgitár
          o Szita Eszter - ének
          o Unger Gergő - gitár
 
2000 - TŰZZSONGLŐRÖK
 
    Tűztáncot jár három leányzó. Fellép: Erdős Zsuzsi, Mócsai Éva és Szabó Kisanna.
 
2100 - LAJKÓ FÉLIX ÉS BANDÁJA
 
Egy régen dédelgetett álom - Lajkó Félix, a zseniális hegedűvirtuóz kirobbanó energiájú és lehengerlő szépségű koncertje a panyolai színpadon - most valósággá válik!
 
      Lajkó Félix új műsorral, három zenésztársával lép fel az 5. Határmenti Világzenei Fesztiválon:
          o Lajkó Félix - hegedű, citera
          o Brasnyó Antal - brácsa
          o Pettik Ádám - dob
          o Molnár Lásszló - basszus gitár
 
      Megjelent lemezei:
          o 1993 - Dresch Quartett
          o 1995 - Royal Shadows
          o 1996 - Noir Désir (közreműködő)
          o 1997 - Lajkó Félix és Zenekara
          o 1998 - Lajkó Félix-Lőrinszky Attila a Zeneakadémián
          o 1998 - Lajkó Félix és Zenekara (Koncert ’98)
          o 1999 - Srbija: Sounds Global (egy dal a válogatáslemezen)
          o 2000 - Boban Markovič Orkestar (közreműködő)
          o 2001 - Lajkó Félix és Bandája játszik
          o 2002 - Félix
          o 2004 - 7
          o 2008 - Remény
          o 2009 - A Bokorból
 
 

2300 - Táncház - Muzsikálnak: Csűrös Banda, Cimbaliband

 

 

TOVÁBBI PROGRAMOK:
  • Népi kismesterségek bemutatója
  • Kézműves bemutató és vásár
  • Népi játékok tanítása
  • Arcfestés, gyerekkuckó
  • Kupica: látogatás a panyolai kisüsti pálinkafőzdébe, pálinkakóstolás
  • Kenuzás a Tiszán és az Öreg -Túron, tutajozás a Szamos folyón
  • Strandolás a Szamos lapályon
  • Vezetett túrák a Székos - gazon (kocsányos tölgy elegyes erdő)
  • Civil utca - Magyar Természetvédők Szövetsége
  • Szekerezéssel egybekötött kirándulás
  • Dzsungelgyümölcsös (a híres, endemikus "Nemtudom" szilvafaj) a Szamos-ártéren
  • Látogatás a Református templomba
  • A Tisza-töltésen Panyolát vadonatúj, kiváló minőségű kerékpárút köti össze Olcsvaapátival (Tisza-part) és Tivadarral (a Tisza-túrák egyik fontos állomása).
 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szatmarfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr692164128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása