HTML

Szatmárfigyelő

Az ellentmondások országa, "Szatmárország" Tele okos, becsületes, törekvő emberrel. Talán ezért is nem jut az 5-ről a 6-ra. Mi lehet a lassú fejlődés oka?

Friss topikok

Mit tudsz Trianonról?

Tűzfal 2010.06.04. 08:00

  

 
90 éve, a győztes hatalmak izomból bizonyították, hogy a „győzteseknek mindig igazuk van”. Most a győztesek úgy gondolták, az a helyes, ha ezt törvénybe is iktatják az igazságtalan békedekrétum kapcsán. Június 4. megemlékező ünnepnappá válik. Szobrokat, emlékműveket állítanak, és a parlament is ünnepi emlékülést tart ma.
 
Nézzük, mit jelent az érzelmeken túl Trianon. Már csak azért is, mert sokan tűzték a választásokon zászlajukra, megtűzdelve revizionista jelszavakkal.
 
Akár tetszik, akár nem, a megemlékezéshez hozzá tartozik némi ismeretanyag, aminek nagy részét illik tudni mindenkinek, aki Trianont a szájára veszi!
 
Nézzen magába az olvasó! A most következő 13 + 1 kérdésre tudja-e a választ, legalább nagyvonalakban?
Nem bonyolítom, nem kell három válaszból tippelni! A kérdéseket követően megpróbálok legjobb tudásom szerint válaszolni. Jó szórakozást!
 
 
 

 

  1. Melyik háborút zárta le a trianoni béke?
     
Az I. világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének része volt.
 
  1. Mikor került aláírásra?

1920. június 4-én.
 
  1. Melyik ország területén található Trianon napjainkban?

Franciaországban.
 
  1. Ki írta alá magyar részről a „békediktátumot”?

A szerződést végül a lényegében erre kinevezett Simonyi- Semadam Sándor kormányának küldöttei, Drasche- Lázár Alfréd  rendkívüli követ és Benárd Ágoston, népjóléti miniszter írták alá.
 
  1. Ki volt Jan Karmezin és Robert Kamev?

Még 1919 elején a béketanács semleges bizottságokat jelölt ki az etnikai határok megállapítására. A semlegesnek nevezett delegáció két tagja cseh születésű amerikai állampolgár voltak. Ők Kassán a Schalkház szállodában hamisított jegyzőkönyveket vettek fel, amelyek később a tárgyalásokon döntő érvként szerepeltek az elcsatolás mellett. Ugyanakkor a Teleki-féle térképeket nem vették figyelembe.
 
  1. Kik voltak a béketárgyalásokra meghívott magyar küldöttség tagjai?

A béketárgyalásokra meghívott magyar küldöttség tagjai: gróf Apponyi Albertvezetésével, soraiban gróf Bethlen Istvánnalés gróf Teleki Pállal.
 
  1. Beiktatták-e a trianoni békeszerződést a magyar jogrendszerbe?

Igen, a szerződést az 1921. évi XXXIII. törvénycikkel iktatták be a magyar jogrendszerbe.
 
  1. Mely országokhoz kerültek a Magyar Királyság elcsatolt területei?

 
  1. Ki érdemelte ki a „legbátrabb magyar város" megtisztelő címet?

1919. január 29-én a balassagyarmati polgárok Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozva fegyvert fogtak, s kiverték a megszálló cseheket, akik az Ipoly völgyében vezető vasútvonal megszerzésével, az alakuló Csehszlovákia határainak még délebbre tolásával próbálkoztak. Balassagyarmat ezzel kiérdemelte a Civitas Fortissima, azaz a „legbátrabb város" megtisztelő címet.
 
  1.  Miért illetik Sopront a „leghűségesebb város” címmel?

Sopron és néhány környező falu az 1921-ben tartott népszavazás alapján a Magyarországhoz tartozás mellett döntött, ezzel Sopron a „leghűségesebb város” címet érdemelte ki (Soproni népszavazás!!!)
 
  1. Mit jelentett hazánknak a trianoni béke területi, demográfiai és gazdasági vonatkozásban?

A békeszerződés eredményeképp a 325 411 km² összterületű Magyar Királyság elveszítette területének több mint kétharmadát, (az ország Horvátország nélküli területe 282 870 km²-ről 92 963 km²-re csökkent) lakosságának több mint a felét, az 1910-ben még 20 886 487 fős ország lakossága 7 615 117 főre esett vissza.
Ami a gazdaságot illeti, a korábbiMagyar Királyságból a termőföld 61,4%-a, a faállomány 88%-a, a vasúthálózat 62,2%-a, a kiépített utak 64,5%-a, a nyersvas 83,1%-a, az ipartelepek 55,7%-a, a hitel- és bankintézetek 67%-a került a szomszédos országok birtokába.  Romániának és Jugoszláviának részt kellett vállalnia Magyarország anyagi tartozásainak rendezésében a fennhatóságuk alá került területek miatt. A további intézkedések közé tartozott, hogy nem épülhet Magyarországon vasút egynél több sínpárral. Magyarország azokról az Európán kívüli területi előjogokról is lemondott, amelyek a korábbi Osztrák-Magyar Monarchia területéhez tartoztak. Az elcsatolt területeken az új rezsimek megbízhatatlannak tartották a korábbi, többnyire magyar nemzetiségű értelmiségi, hivatalnoki réteget, és sokukat elbocsátották. Nagy részük az1920-as években Magyarországra települt át!
 
  1. Mi a közös Komárom, Nagylak és Somoskő településekben?

Az új határok belterületen vágtak szét a településeket.
 
  1. A szerződést diktáló nagyhatalmak közül melyik nem ratifikálta azt
    napjainkig?

Amerikai Egyesült Államok.
 
13+1. Mit nevezünk revizionizmusnak?

Azelvesztett terület(ek) visszaszerzésére irányuló törekvés(ek).
 
 
 

 

 

Címkék: trianon sopron totó balassagyarmat bethlen istván teleki pál apponyi albert emlékülés 1920 június 4 simonyi semadam sándor drasche lázár alfréd benárd ágoston

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szatmarfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr72054932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása