HTML

Szatmárfigyelő

Az ellentmondások országa, "Szatmárország" Tele okos, becsületes, törekvő emberrel. Talán ezért is nem jut az 5-ről a 6-ra. Mi lehet a lassú fejlődés oka?

Friss topikok

Református emlékmű épül a Kossuth parkban

Tűzfal 2010.06.01. 08:00

" 2009-2014-ben ünnepli a reformátusság szerte a világban a Kálvin Emlékéveket, Kálvin születésének 500. évfordulójára emlékezve. Ennek kapcsán a Fehérgyarmati Református Egyházközség városunkban (ahol a lakosság ¾-e református, amely közel 6000 főt jelent) központi helyen, a város szívében található, és annak arculatát meghatározó Kossuth parkban egy, a jubileumhoz méltó emlékművet szeretne felállítani, ezzel adózva Kálvin János munkássága előtt, és hálát adva Istennek a tőle nyert adományokért, áldásokért. A leendő emlékmű felállításával a köztér arculata is megváltozna, szépen beilleszkedve a környezetbe, egyik ékessége lenne a Kossuth parknak. Ennek elkészítésére Bíró Lajos mátészalkai szobrászművészt kérte fel a gyülekezet, aki ezt nagy örömmel elvállalta. Az emlékmű szeretné bemutatni a Kárpát-medencében élő magyar reformátusság területenkénti lélekszámát, illetve kifejezni hitvallását. A kompozíció egy, a Kárpát-medencét szimbolizáló U alakú sziklatömbből indul ki. A szikla belső ívében, ferde síkban egy amorf formájú, csiszolt, fényezett mészkőfelület helyezkedik el. Ebbe a felületbe lenne belefaragva a Kárpát-medence térképe, feltüntetve azon a református egyházkerületeket, és az ott található található reformátusság lélekszámát. Ennek magassága kb. 1 méter. A szikla tetejéről egy egyszerű, három méter magas mészkőoszlop indul ki. Tetején bronzból a reformátusság Jézus-szimbóluma, a zászlót tartó bárány jelenne meg életnagyságban. A bárány lába alatt az Ó- és Újszövetséget jelképező könyvek jelennek meg, ahogyan az a református címerben található. Gyönyörű környezetben, esztétikus kompozícióban hirdetheti az emlékmű a magyar református identitást. Mivel a Műemlék Templom sok turistát vonz, ez a köztéri alkotás egyediségénél fogva látogatott „zarándokhellyé” válhat. A területet a Város Önkormányzata biztosítja, annak megvalósulására a teljes összeget pályázati úton már elnyerte a Református Egyházközség, így az anyagi terhet nem ró sem a gyülekezetre, sem az Önkormányzatra. "

 

Forrás: http://www.fehergyarmat.hu/refhonlap/index4.html

 

 

 

 

Címkék: meghívó plakát fehérgyarmat református emlékmű kossuth park

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szatmarfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr382043340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása