HTML

Szatmárfigyelő

Az ellentmondások országa, "Szatmárország" Tele okos, becsületes, törekvő emberrel. Talán ezért is nem jut az 5-ről a 6-ra. Mi lehet a lassú fejlődés oka?

Friss topikok

Ne aggódj, ítélkezz!

Tűzfal 2010.05.03. 16:18

 

Miért is érik támadások a bírói kar tagjait? Baka András a Fővárosi Bíróság összbírói értekezletének szünetében sajtótájékoztatót tartott.A verbálisan, szóban és írásban, levélben, iratokban, interneten elkövetett agresszió lehet a felforrósodott társadalmi feszültségek terméke, ugyanakkor egyenes összefüggés mutatható ki a bírákat ért fenyegetések és a bírósági épületek állapota között is”
 
Tisztelt Főbíró úr! Tudjuk, ilyenkor kormányváltás környékén szükség van arra, hogy vezetőként erőteljesebben kommunikáljuk az általunk irányított szervezet igényeit. Igen, a bírósági épületek fejezzék ki megjelenésükkel is a tisztelet iránti elvárásokat! A több pénzre mindig szükség van. Csak szerényen jegyezném meg, hogy a 13. havi juttatásokat a bírói kar még megkapja, amivel egyet is tudok érteni.
 
De illő tisztelettel kérdezném: biztos, hogy a verbális támadások fő indokai között kell előhozakodnia a bírósági épületek állapotával? (is)
 
Ajánlanám tisztelt figyelmébe a belinkelt oldal első hozzászólását: Talán függetlenül kell bíráskodni. Az elhanyagolt épületekben is lehet becsületesen itélkezni.”
 
Feltételezem, hogy nem kell Önnel azokat a kirívó esteket sem újra ismertetni, amelyek hozzájárulnak a bíróságok fokozatosan kialakuló új megítéléséhez.
 (szándékosan nem hitelvesztést írtam, hiszen a bírói kör igen nagy része kivívja magának a neki járó tiszteletet munkájával)
 
Verbális támadás, vagy tájékoztatás Ön szerint, ha egyik barátom friss tapasztalatait megosztom az összbírói karral?
 
Vidéki kisváros bírája becsületsértési ügyet tárgyal. A meghirdetettől kb 10-15 perccel későbbi kezdést elnézték volna a résztvevők, de a magánvádló döbbenten látta, hogy a hívás után a bírón, jegyzőkönyvvezetőn kívül már a fent említett időtávban az alperes ügyvédje bent tartózkodott a bíróval a tárgyalóteremben. Ügyvéd, bíró egy városból, magánvádló a szomszéd kisvárosból érkezett.
 
Adhat ez a tény találgatásra okot?

 

 A magánvádlónak vallomása után el kell hagynia a termet. Utána következett a vádlott meghallgatása. A magánvádló nem kapott az itt elhangzottakról tájékoztatást. Ha olyan képzetlen jogilag, hogy nem kérte, akkor ez ellen sem lehet kifogást emelni.
Vagy tévedek?
 
Mindezeken túl a tárgyalás végeztével a tisztelt bíróság két mozdulattal áramtalanított mindent. Igen, mindent. A jegyzőkönyvvezető számítógépét is. Nem kell hozzá informatikai zseninek lenni, hogy felmerüljön, a jegyzőkönyv addig nem mentett része elszállt, az enyészeté lett. A felek megpróbálták ezt megtudni, de a bírónő mentve a menthetőt igen határozottan közölte a vonakodó magánvádlóval: a tárgyalásnak vége, el lehet távozni!!!
 
Csak második felszólításra sikerült kiürítenie a termet.
 

 

Ön szerint, tisztelt Baka András, ez jól van így?

 

 

 

 

Címkék: bíró sajtótájékoztató főbíró baka andrás bírósági épületek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szatmarfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr681971444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása