HTML

Szatmárfigyelő

Az ellentmondások országa, "Szatmárország" Tele okos, becsületes, törekvő emberrel. Talán ezért is nem jut az 5-ről a 6-ra. Mi lehet a lassú fejlődés oka?

Friss topikok

KSH gyorsjelentés

Tűzfal 2010.04.23. 07:30

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentést tett közé 2010. 04. 21-én. Ennek adatai szerint a 2010-es év január- február hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyított születések száma csökkent (15.369 gyerek született, 2,5 százalékkal kevesebb), a halálozások száma pedig 21.899 fő, 6,8 %-al volt kevesebb 2009. január- február hónapjában.

Így csökkent a természetes fogyás 6.530 főre, ami 1.214 fővel kevesebb az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
 
„A halálozások csökkenése nagyobb mértékű volt, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás üteme mérséklődött, és a 2009. január–februári 7744-gyel szemben 2010 első két hónapjában 6530 fő volt. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 4000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 10 millió 9 ezer fő volt.”
 

A 2010-es évben a KSH Regionális Igazgatósága a következő összeírásokat végzi térségünkben:

  • Háztartási költségvetési felvétel: A megfigyelés a KSH egységes lakossági adatfelvételi rendszerének keretében történik. A megfigyelt háztartások egy hónapig naplót vezetnek kiadásaikról és bevételeikről, ezt az év végén részletes interjú követi a fogyasztásról és a jövedelemről. Az adatfelvétel a régióban az alábbi megyei településeket érinti: Év közi kérdőív: Aranyosapáti, Besenyőd, Bököny, Fábiánháza, Gulács, Kisléta, Kótaj, Nagyecsed, Nagyvarsány, Nyírbátor, Nyírcsaholy, Nyíregyháza, Nyírgelse, Nyíribrony, Rakamaz, Tiszavid, Tornyospálca, Vállaj, Vásárosnamény
    Év végi kérdőív: Aranyosapáti, Balkány, Bátorliget, Besenyőd, Bököny, Csegöld, Döge, Fábiánháza, Geszteréd, Gulács, Ibrány, Kemecse, Kisléta, Kisvárda, Kocsord, Kótaj, Mátészalka, Nagyecsed, Nagykálló, Nagyvarsány, Napkor, Nyírbátor, Nyírbogát, Nyírcsaholy, Nyíregyháza, Nyírgelse, Nyíribrony, Nyírkarász, Paszab, Pócspetri, Rakamaz, Szamosszeg, Tiszaeszlár, Tiszamogyorós, Tiszavasvári, Tiszavid, Tornyospálca, Újfehértó, Vállaj, Vásárosnamény
  • Munkaerő-felmérés: A reprezentatív felvétel az International Labour Office (ILO) ajánlásai alapján a 15-74 éves népesség gazdasági aktivitását vizsgálja negyedévente.
    Az adatfelvétel a régióban az alábbi megyei településeket érinti:
    Anarcs, Baktalórántháza, Balkány, Beszterec, Botpalád, Demecser, Érpatak, Fehérgyarmat, Gacsály, Gávavencsellő, Gégény, Gemzse, Geszteréd, Győrtelek, Ibrány, Ilk, Jármi, Kálmánháza, Kisar, Kisvárda, Kölcse, Mándok, Mátészalka, Mérk, Nagyar, Nagyhalász, Nagykálló, Napkor, Nyírbátor, Nyírbéltek, Nyírbogát, Nyíregyháza, Nyírkércs, Nyírlövő, Nyírmada, Olcsva, Rakamaz, Ramocsaháza, Rozsály, Sényő, Szamosszeg, Szatmárcseke, Tiborszállás, Tiszaeszlár, Tiszalök, Tiszavasvári, Tivadar, Tunyogmatolcs, Tuzsér, Tyukod, Újfehértó, Vásárosnamény, Záhony
  • Változó életkörülmények: Az adatfelvétel az EU-s tagállamokban folyó megfigyelés részeként a jövedelem-eloszlás és a társadalmi kirekesztettség mérésére szolgál. A társadalmi befogadás négy dimenzióját vizsgálja, a jövedelmi szegénységet, a foglalkoztatottságot, az egészséget és az oktatást.
    Az adatfelvétel a régióban az alábbi megyei településeket érinti: Aranyosapáti, Balkány, Bátorliget, Besenyőd, Bököny, Csegöld, Döge, Geszteréd, Gulács, Ibrány, Kemecse, Kisléta, Kisvárda, Kocsord, Kótaj, Mátészalka, Nagyecsed, Nagykálló, Nagyvarsány, Napkor, Nyírbátor, Nyírbogát, Nyírcsaholy, Nyíregyháza, Nyírgelse, Nyíribrony, Nyírkarász, Paszab, Pócspetri, Rakamaz, Szamosszeg, Tiszaeszlár, Tiszamogyorós, Tiszavasvári, Tiszavid, Tornyospálca, Újfehértó, Vállaj, Vásárosnamény
  • Lakosság utazási szokásainak felvétele: A reprezentatív adatgyűjtés a lakosság utazási szokásait, igényeit és turisztikai keresletét vizsgálja negyedévente. A felvétel kiterjed többek között a belföldi és külföldi utazásokra, úti célokra, az utazás céljára, módjára, költségeire, időtartamára.
    Az adatfelvétel a régióban az alábbi megyei településeket érinti: Anarcs, Baktalórántháza, Balkány, Cégénydányád, Demecser, Fehérgyarmat, Géberjén, Gégény, Geszteréd, Jéke, Kisvárda, Kölcse, Mátészalka, Mérk, Nagyhalász, Nagykálló, Napkor, Nyírbátor, Nyírbéltek, Nyírbogát, Nyíregyháza, Nyírjákó, Nyírmada, Rakamaz, Ramocsaháza, Sényő, Sonkád, Szamosszeg, Szatmárcseke, Tiszaeszlár, Tiszalök, Tiszavasvári, Tunyogmatolcs, Túristvándi, Tuzsér, Tyukod, Újfehértó, Vásárosnamény, Záhony, Zsurk
  • Információs és kommunikációs eszközök használata: Az adatgyűjtés célja annak megismerése, hogy a magyar lakosság milyen mértékben rendelkezik információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszközökkel, használja-e és ha igen, hogyan használja azokat. Az adatgyűjtés az EU tagországok számára kötelező.
    Az adatfelvétel a régióban az alábbi megyei településeket érinti: Csenger, Döge, Kékcse, Kisvárda, Mátészalka, Nagykálló, Napkor, Nyírcsászári, Nyíregyháza, Nyíribrony, Nyírmada, Nyírpilis, Olcsvaapáti, Papos, Pátroha, Tiszakóród, Tiszarád, Tiszavasvári, Tunyogmatolcs, Vásárosnamény
  • Fogyasztói árak összeírása: A fogyasztói árak, árindex meghatározására a fogyasztásban fontos szerepet betöltő, és azt lehetőleg hosszú ideig képviselő mintegy 900 terméket és szolgáltatást, ún. reprezentánst használ a statisztikai hivatal. Havonta reprezentánsonként 30-150, összesen pedig hetvenötezer árat gyűjtenek, írnak össze az összeírók.
    Az adatfelvétel a régióban az alábbi megyei településeket érinti: Kisvárda, Mátészalka, Nyírbátor, Nyíregyháza
 
 

 

 

Címkék: ksh gyorsjelentés szabolcs szatmár bereg megye

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szatmarfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr991944389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzatmáriVitriol 2010.04.23. 14:40:23

Nekünk az eddigi kell!

Ne ködösíts!

Tűzfal · http://szatmarfigyelo.blog.hu/ 2010.04.23. 15:03:46

Ez nem ködösítés, nem lehet mindig a hatalmat csösztetni!

1. hiteltelenné és unalmassá válsz!

2. mellette kellene élnem, hogy mindig legyen elég témám róla!
süti beállítások módosítása