HTML

Szatmárfigyelő

Az ellentmondások országa, "Szatmárország" Tele okos, becsületes, törekvő emberrel. Talán ezért is nem jut az 5-ről a 6-ra. Mi lehet a lassú fejlődés oka?

Friss topikok

Nemzeti elszegényedés 2011.

Sajnálatos Áprilisi Események 2011.02.04. 15:30

 

Közfoglalkoztatás ’2011
 
 
Nemzeti elszegényedés 2011, ahogyan én látom………..
 
„Út a munkához” program
 
          Nem értékteremtő munkára, hanem csak létszámemelésre ösztönzött.
          Alultervezték a forrásait, finanszírozhatatlan a rendszer.
          Nem számol a térségi munkaerő-piaci különbségekkel.
          Nem javítja az elhelyezkedést – nem a munkához vezet.
          Sokan egyáltalán nem jutottak munkalehetőséghez.
          Csak a béreket és járulékokat finanszírozták – a dologi költségeket nem.
  
 
Dr Czomba úr úgy látja, hogy meg kellett szüntetni az „Út a munkához programot”, mert „Nem értékteremtő munkára, hanem csak létszámemelésre ösztönzött”.
Ugyanakkor a másik gondolatában már úgy fogalmaz, hogy „Sokan egyáltalán nem jutottak munkalehetőséghez”.
 
Nem értem, ha csak létszámemelésre ösztönöz és sokan nem jutottak munkához, akkor a jelenlegi rendszerben, ami ezzel ellentétes, akkor hogyan tudnak többen munkához jutni? Ellentmondás már az első pillanatban, és ez csak a kezdet.
Miért baj az, ha egy ilyen elmaradott térségben, mint a mienk, sok embert tudunk bevonni a foglalkoztatásba, ahol munkahelyek nem létesülnek, hanem üzemek zárnak be?
Ezek az emberek honnan biztosítsák a családjuk számára a megélhetést.
Ezt a problémát önnek pontosan ismernie kell, hiszen innen, a Beregből származott el.
Ön Munkaügyi kirendeltséget vezetett az elmúlt kormány alatt Vásárosnaményban.
 
A térségi munkaerő különbségekről: a szatmári, beregi embereknek lehetetlen munkahelyet találni. Persze ma a XXI. században már nincsenek távolságok, érvelésük szerint, ám emlékszem, amikor Gyurcsány Ferenc a munkaerő mobilitását említette, azt önök isten ellen valónak ítélték. Persze változnak az idők, változom én is….. és önök is!
 
Csak a béreket és a járulékokat finanszírozták. Valóban így volt, ám lehetett pályázni hazai forrásokra, amelyeket a közmunkára lehetett fordítani, eszközökre, anyagokra, tehát értelmes munkát lehetett végeztetni a településeken.
  
 
 
A Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja ’2011
 
Célok:
          Minél több munkanélküli dolgozzon.
          Csökkentsük az önkormányzatok terheit, egyszerűsítsük az eljárásokat.
          Finanszírozzunk dologi kiadásokat is, ezzel adjunk lehetőséget önkormányzati projektek, jó gyakorlatok megvalósítására.
          Kapjanak kulcsszerepet a munkaügyi kirendeltségek a közfoglalkoztatás működtetésében.
          Támogatottként jelenhessenek meg a kis és közepes vállalkozások.
          Folytatjuk, ami bevált: az országos közmunkaprogramok segítenek a nemzetgazdasági célok megvalósításában, vagy ott, ahol gyors segítségre van szükség (árvíz, újjáépítés).

  

Nézzük a célokat!
 
„Minél több munkanélküli dolgozzon”
 
Jól hangzik, ki kell mondjam, hogy igaz! Valóban több ember fog dolgozni. Csak ez a statisztikának jó, az itt élőknek nem, hiszen a foglalkoztatásban csak a bérpótló juttatásban (BPJ) vehetnek részt, ellentétben az „Út a munkához programmal szemben”, és a mi a legfontosabb, döntő többségüket részmunkaidős, 4 órás, rövid időtartamú programokban lehet foglalkozatni.
Fontos megemlíteni, hogy egy családból csak egy ember részesülhet a BPJ-ben, tehát azt jelenti, hogy minden munkanélküli családból csak egy személy részesülhet ellátásban: vagy a BPJ (28.500.- Ft/hó) 8 hónapon keresztül, és maximum 4 hónapi foglalkoztatás (nettó 31.750.- Ft/hó).
Az is elgondolkodtató, hogy 3.250.- Ft-tal több a bér, mint az ellátás. Ezért a különbözetért aztán lelkesen dolgoznak majd, vigyáznak a rájuk bízott eszközökre…
 
Az elmúlt időszakban a munkanélküli családok esetében, amikor a rendelkezésre állási támogatást (RÁT) is csak az egyik családtag kaphatta, megoldható volt, hogy az egyik teljes munkaidőben volt foglalkoztatva, míg a másik fél a RÁT-ban részesült.
Ma, az önök döntése alapján, ezt már nem lehet megoldani. Ezek alapján az új szabályozás hatására a családok 2011-ben a 2010. évi juttatásnak és bérnek csak a 33 %-val számolhatnak, ha esetleg olyan szerencsések voltak, hogy mindketten dolgozhattak a pazarló programban, akkor még rosszabb a helyzetük, hiszen az ellátások 33%-ról 25%-ra csökken.
 
Be kell látnom a többség akarata előtt fejet kell hajtanom, hiszen erre kaptak felhatalmazást a választóiktól.
 
  
„Csökkentsük az önkormányzatok terheit, egyszerűsítsük az eljárásokat”
 
Tájékoztatón elhangzott, január 3-án már lehet kiközvetíteni az új rendszernek megfelelően a közmunkásokat. Most február 4-e van, az „egyszerűsített eljárású” pályázat már rég beadva, ám határozat még nincs, tehát közmunkás sincs.
 
Egyszerűbb eljárások és terhek?
 
Az elmúlt évben az önkormányzat megkötötte a munkaszerződést, és már mehetett is a munkavégzés. Ha azt egyszerűsítésnek lehet nevezni, hogy pályázni kell, melyhez csatolni kell aláírási címpéldányt, APEH igazolást, foglalkoztatási tervet, akkor tényleg egyszerűsödött…..
És mi lesz azokkal a településekkel, ahol esetlegesen az önkormányzatnak köztartozása van, és nem kap nemleges adóigazolást?
Ott nem lesz foglalkoztatás?
Büntetjük a lakosságot, mert az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatnak nincs pénze?
Ezt is akartuk?

„Finanszírozzunk dologi kiadásokat is, ezzel adjunk lehetőséget önkormányzati projektek, jó gyakorlatok megvalósítására.”
 
Jól hangzik.
A gyakorlatban nem így működik: a teljes munkaidős, hosszú időtartamú pályázat esetében el kell dönteni, hogy a kifizetett bér 80%-t igényeljük támogatásként és a fennmaradó 20 %-ot dologi kiadásra, vagy pedig a bérek 100%-t, de akkor nincs dologi támogatás.
Ki az a munkáltató ma a térségünkben aki a 80-20%-os megosztást választaná? Akkor itt hol a dologi támogatás?
A rövid időtartamú részmunkaidős foglalkoztatásnál már nincs választás, ott bizony a bértámogatás (95%) és a járuléktámogatás (50%-nak a 95%-a) összegének 5% azaz öt százaléka lehet.
Ez az összeg írd és mond: 8.463.- Ft egy főre levetítve a foglalkoztatás időtartamára.. Na ebből lehet értelmes munkát végeztetni!
 
 

A nemzeti közfoglalkoztatás kiegészítő támogatási rendszere

 

A RÁT helyett – Bérpótló Juttatást (BPJ) folyósítunk

          A rászorultságot a szociális helyzet alapján az önkormányzat állapítja meg.

          20 %-os önrésszel folyósítja a juttatást annak a munkaképes rászorulónak, aki nincs munkában.

          Ez a juttatás nem segély! 

Állami elvárások:

          A munkát képzettségtől függetlenül el kell vállalni.

          2011-ben legalább 30 nap munkaviszony igazolása.

          Rendezett lakókörnyezet

 

 

Mondhatnám, hogy no komment, mert magáért beszél, de nem bírom ki!
 
„A rászorultságot a szociális helyzet alapján az önkormányzat állapítja meg” mondja, aztán gyorsan leszögezi, hogy ez a juttatás nem segély!
 
Akkor mi?
Nem sz*r, csak kaka.
 
A 20%-os önrésszel az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat tapossa a sárba. Nem elég, hogy a 2011-es költségvetésben 50 milliárd forinttal kapnak kevesebbet az önkormányzatok, most még ezen ellátásokhoz is 4 szeresét kell hozzátenniük az előző évekhez képest. 2010-ben a RÁT összege szintén 28.500.- Ft volt havonként, ám az önkormányzatok saját ereje a mostani 20%-al szemben csak 5 % volt.
 
Az állami elvárások pedig egyszerűen gyomorforgatóak!
 
A munkát képzettségtől függetlenül el kell vállalni. Érdemes tanulni? 
Képzeljük el azt a helyzetet, amikor egy pedagógus, esetleg volt iskolaigazgató kerül olyan helyzetbe, hogy a településen melyen vezető volt árkot takarít, szemetet söpröget. Ettől megalázóbb dolgot el sem tudok képzelni.
 
Hab a tortán a rendezett lakókörnyezet, mint feltétele a folyósításnak. Mit nevezünk rendezett lakókörnyezetnek, mi az etalon?
Kik fognak ítélkezni egy porta és annak gazdája fölött?
Akin van sapka, vagy akin nincs sapka, kié lesz a tiszta udvar, rendes ház?
 
 
 Lovászy Károly A négy fekete ló című versének sorai jutnak az eszembe:
 
Lovat akartam gyermekkoromban,
Csak kérni kellett s hozták már nyomban.
Alighogy kértem, már ott volt a ló,
Kicsike, mézeskalácsból való.
És én mégis sírva fakadtam,
Anyám, én nem ilyen lovat akartam,
Anyám, én nem ilyen lovat akartam.

 

 

Címkék: út a munkához czomba sándor rát nemzeti elszegényedés nemzeti közfoglalkoztatás bérpótló juttatás

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szatmarfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr462638786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sületlenke 2011.02.07. 20:33:48

Nem tudom, visszamész-e még a Varánuszra, ahol írtam neked. Az egyszerűség kedvéért átmásolom ide a kommentet, hozzátéve, hogy nem, nem ezt vártuk. Egyik harmad sem, pláne nem a három.

sületlenke 2011.02.07. 19:31:22 @Tűzfal: neked legalább volt eszed, és nem álltál oda ijesztő nyihahákkal purpalézni, mint én.

De legalább mintha csak a böszmét kívánná már eltakarítani, Barit nem és hozzám sem kővel jön.

Egyetértek veled, a végtelen reménytelenség bizony gyűlöletet gerjeszt.

Egyre többekben a kiszolgáltatottak közül, akik nyenyi meg szentkorona helyett csak megélni szeretnének, hamár oly szerencsétlenek, hogy ilyen korba és ide születtek.

Megnéztem a blogodat, elképesztő, ami lesz a közmunkaprogrammal. Még kevesebbeknek még kevesebb, aztán semmi, kifizetetlen számlák, fűtés nuku, kaja dettó, nyugdíjhoz évek ezek után nyilván nem jönnek és még egészségbiztosítás sem, ha lerobbannak, orvoshoz sem jutnak el.

Miből lenne havi 5.100 ft-juk egyéni egészségbiztosításra, amikor a villanyt nincs miből kifizetni.

A végeken még svarc alkalmi munka sincs, egyébként Pesten se nagyon, a munkanélküli, de még nem nyugdíjkorúak pedig ég és föld között, nemhogy bejelentett, de még alkalmi munkát sem kapnak.

A hajnali szórólapozás "biztos bevétele" is csak fiatal, egészségeseknek jut. Ja, a munkanélküliség majd csökken.

Mindjárt lecsökkentik a meghaláshoz kevés összeg folyósítási időtartamát is, és majd dicsekedhet a Matolcsy, hogy csökkent a munkanélküliség több tízezerrel. Na igen, mert már regisztrálva sem lesznek.

Hát, még jobban elkettyentem a posztodtól, pedig eddig sem láttam semmi pozitívumot. És már röhögni sem nagyon lehet rajtuk, ez már tényleg végzetesen komoly és sokkal többekről szól.

Tűzfal · http://szatmarfigyelo.blog.hu/ 2011.02.08. 14:10:55

@sületlenke:
Ehhez nincs mit hozzátenni.

Arról nem is mertünk még írni, hogy hogyan értékelik a felemelkedést biztosító közmunkaprogramot a zemberek, és főleg arról nem, hogy mit mondanak már most ki!

Most találtam egy cikket, ami finomított változata a szatmári véleményeknek!

hirszerzo.hu/belfold/20110208_borsod_ehseglazadas_kaufer?FullComment=true#comments

Vagy mi a véleményed a létükben is joggal megkérdőjelezett kisönkormányzatok helyzetéről?
A fizetést vagy félig, vagy sehogyan sem tudják több szatmári településen kifizetni.
(iskolai, óvodai, és bármilyen más, de önkormányzat által fenntartott intézményekben!)

Tehát Szatmárban már ma több olyan falu van, ahol a közalkalmazottak fizetés hiányában/reményében végzik- még- munkájukat!

Az csak hab a tortán, hogy van közöttük, nem kis számban olyan, akik polgármestere igen erősen elkötelezett a kormánypárt mellett...
(jaj, de finoman fogalmaztam- igaz, majd másfél milliós bevallott fizetés mellett zokog a szíve az emberekért! gondolom én!)

Tehát arról még kevesen írnak, hogy a kormányzóknak nincs elég vér a pucájukban kijelenteni, hogy megszüntetjük a kis önkormányzatokat!
Először teljesen lenullázzák mindet, majd életképtelenségre hivatkozva, a végtelenségig megtört és megalázott polgármesterek fogják bejelenteni, hogy nem csináljuk tovább!

Olyan csont nélkül lesz az önkormányzati rendszer átalakítva, hogy öröm lesz hallgatni a sikersztorit.
Messziről.
Mert az a polgi, akit először ütnek agyon, nagyon csúnyán fog ki/nézni!

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.02.08. 20:42:06

innen már csak én hiányoztam :) - de basszus! olyan nehéz ezen blog.hun bárkihez is odatalálni... (van én vagyok nagyon hülye)
azt viszont örömmel látom, hogy az éhséglázadásig eljutottunk mindannyian. Onnan jövök... és javasoltam, hogy fogjunk össze: induljunk meg országjáró gyalogtúrára mind az egymillióan, akiknek nincs megélhetése az országban (munka és nem munkakedv híján)... felsétálunk néhány hét alatt a parlament elé, és ott megmutatjuk magunkat - kik is azok, akik éhen fognak dögleni a kormány törvénykezésének és szűklátókörűségének hála. Tavaszra (jobb időre a több száz km-es túrához) oda is érünk... de most komolyan mondom, mert nem látok semmi kiutat. Útközben vagy kiteszik a nagypofájúak és félretájékoztatottak a falnivalót, vagy éhen döglünk néhányan - de hát mindegy mikor nem? Esetleg megtanulunk tyúkot lopni :).
Addig azonban találtam egy olyant, hogy "szociális szövetkezet". Ezt 2007-ben indította útjára az előző kormány csak hát suttyomban (ahogy szokás Mo.-on az ilyent)... szerintem nézzetek utána Ti is, én ezt találtam, amin el lehetne indulni (gyaloglás az életünkért - helyett) és valódi munkahelyeket lehetne létrehozni, mert állítom, hogy tennivaló akad dögivel minden helyen.
De az éhséglázadásban is benne vagyok, ha az nem jár több áldozattal, mint a mostani...
Legelőbb is azonban, keressük meg a képviselőinket, és követeljük annak a programnak (pogrom?) a megsemmisítését és Czomba Sándor kiherélését a másik nagyon hülyével egyetemben, aki meg a roma foglalkoztatás kapcsán talál ki eszement dolgokat.
Vagy? Kinyírnak bennünket síri csendben...
- azt meg nem szeretjük, ugyebár!

Tűzfal · http://szatmarfigyelo.blog.hu/ 2011.02.15. 16:40:19

@térfél:
"Vagy? Kinyírnak bennünket síri csendben..."
Lehet csendben, lehet hangosan, de ne számíts könyörületre!

Tűzfal · http://szatmarfigyelo.blog.hu/ 2011.02.15. 16:41:17

@sületlenke:
"Hát, még jobban elkettyentem a posztodtól, pedig eddig sem láttam semmi pozitívumot. És már röhögni sem nagyon lehet rajtuk, ez már tényleg végzetesen komoly és sokkal többekről szól. "

index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/15/vegy_felmillio_segedmunkast_es_nehany_diplomast/

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.02.15. 22:24:02

jó ez a cikk... részletes és köszi, hogy linkelted. (lassan én is fogok tudni valamit, akkor írok)
süti beállítások módosítása